Ofsetová tlač vs Digitálna tlač

digital ofset tlačiareň grafické štúdio magenta

   Aký je skutočný rozdiel, a záleží na tom?

Takže, aký je rozdiel medzi ofsetovou a digitálnou tlačou? Tlač je predsa tlač, však že? Nie tak celkom. Poďme sa pozrieť na tieto dva spôsoby tlače, posúdiť ich odlišnosti, a vybrať jednu, alebo druhú pre tlač projektu.

Ofsetová tlač

Ofsetová  technológia využíva platne, zvyčajne vyrobené z hliníka, ktoré sa používajú na prenos obrazu na gumovú podložku, a za pomoci odvaľovania, sa obraz prenáša ďalej  na list papiera. Ofsetová tlač je tou najlepšou voľbou, keď je potrebné väčšie množstvo výtlačkov, a poskytuje presnú reprodukciu farieb, sviežu, čistú profesionálne vyzerajúcu potlač.

Digitálna tlač

Digitálna tlač  používa toner (podobne ako v laserových tlačiarňach) alebo väčšie tlačiarne, ktoré sa používajú tekuté atrament. Digitálna tlač sa používa, keď je potrebné menšie množstvo výtlačkov, mam na mysli 50 pohľadníc alebo 200 letákov. Ďalšou výhodou digitálnej tlače je jej variabilný prenos dát. Keď každý kus môže byť jedinečný, zmenený : názov ,meno alebo adresu. Digitálny spôsob tlače je jediný spôsob, ako dosiahnuť vynikajúci variabilný výstup. Ofsetovou tlačou nemôže dosiahnuť túto potrebu.

Kým ofsetová tlač je vynikajúci spôsob, ako vyrábať skvelo vyzerajúci tlačový výstup, mnoho zákazníkov nepotrebuje veľké série( 500 ks a viac). Pre nich je najlepším riešením digitálna tlač.

 

Výhody digitálnej tlače:

  • Nižšie náklady na nastavenie
  • Je možné vytlačiť iba presné množstvo, ktoré potrebujete
  • Presná farebná rovnováha od prvého výtlačku ( farebná zhoda)
  • Nízke minimálne množstvo (tak nízke, ako 1 alebo 100 kusov)
  • Lacná  tlač nízkych nákladov
  • Variabilnosť dát (mená, adresy, kódy alebo číslovania sa dajú urobiť rýchlo a ľahko)
  • Súčasná technológia priblížila digitálnu kvalitu k nerozoznaniu od ofsetu

 

Výhody ofsetovej tlače:

  • Ekonomicky výhodná tlač veľkých množstiev
  • Čím viac tlačíte, tým lacnejšia je cena za jeden kus
  • Možnosť použitia priamych farieb ( PANTONE, HKS), čo dodá vášmu výstupu väčšiu farebnosť, ktorá sa digitálnou technológiou nedá dosiahnuť
  • Najvyššia možná kvalita tlače, s väčším detailom a vernosťou farieb

 

 

Digitálna tlač je správne uloženie na moje ďalšie tlačovú projekt?

Oba spôsoby, ofsetová aj digitálna sú užitočné metódy tlače. Každá má osobitné výhody, v závislosti na požiadavkách vášho projektu. Ak potrebujete väčšie množstvá výtlačkov, do tisícov alebo desiatok tisícov,  používate špecifické Pantone farby, ofsetová tlač je jediný spôsob, ktorý by ste mali použiť. Pri ofsetovej tlači môžete tiež použiť oveľa širšiu paletu papierov a špeciálnych farieb, ako sú metalické alebo reflexné farby.

Ak potrebujete malý náklad ako 1 – 500 kusov alebo  potrebujete zmeny na každom výtlačku ( rozdielne  adresy alebo informácie), digitálna tlač je vaše riešenie.

Najlepšie na tom je, že počas obdobia vášho podnikania, sa stretnete s potrebou použitia oboch týchto technológii, raz digitálnou druhý krát ofsetovou.  Kvalitné technológie na  vysokej úrovni pre vás znamenajú, že dostanete vytlačený produkt, ktorý  bude skvelo vyzerať  a s ktorým budete spokojní!

Ak chcete začať svoj projekt na digitálnu alebo ofsetovú tlač,

Neváhajte sa poradiť  s odborníkom z  Tlačiarne a grafického štúdia | MAGENTA +421 905 203 921 alebo požiadať o cenovú ponuku.

 

Publikoval Magenta s.r.o.

Venujeme sa tlači a grafickému dizajnu už od roku 1997. Sme odborníci na ofsetovú aj digitálnu tlač. Sme víťazmi mnohých grafických súťaží. Kvalita naších výrobkov bola vždy odmenená spokojnosťou zákazníkov ktorí sa na nás obrátili.